Pentekening 2023/1 – Het Kasteeltje en Platte Stenenbrug

Reacties uitgeschakeld voor Pentekening 2023/1 – Het Kasteeltje en Platte Stenenbrug

Deze week weer een tekendagje in Alkmaar. Met bus 167, wat van deur tot deur slechts een half uurtje kost. Het was er een tijd niet van gekomen, omdat ik in december, door een val, mijn rechterarm uit de kom heb gehad met een bijkomende botbreuk. Een uur zijn ze in het ziekenhuis bezig geweest om de arm weer in het gareel te krijgen. Daarna onder narcose en toen ik bij kwam was de pijn min of meer weg en lag de arm er weer keurig bij. Chapeaux voor het ziekenhuispersoneel! Het zou minimaal een jaar gaan duren voordat alles weer pijnvrij zou functioneren. Ik was al lang blij dat ik nog gevoel in mijn arm had en dat bassen en mandoline spelen wel mogelijk bleek. En laatst kon ik ongemerkt toch weer een pak melk uit de bovenste schap bij de supermarkt pakken. Hoera! En een flink aantal uren achter elkaar tekenen gaat nu ook weer! Binnenkort het penseel ook maar weer eens oppakken.

Terug naar de tekeningen. Thuis heb ik ze afgemaakt. De dakpannen, de ramen, de straat enz. De eerste tekening is het mooie Jugendstil pand met Art Nouveau-decoraties dat in Alkmaar bekend staat als Het Kasteeltje. Gebouwd en ontworpen in 1901 in opdracht van sigarenwinkelier P. Blaauw die daar zijn sigarenwinkel had. De man zou postuum een lintje moeten krijgen. Een aardige mevrouw uit een belendend accountantskantoor kwam mij koffie brengen!

Vervolgens naar de Platte Stenenbrug waar tekening 2 tot stand kwam. Ik ben een keer opnieuw begonnen omdat een kauw zittend op de geveltop van het pand waar ik beschutting had gezocht wat op mijn tekening liet ploffen. Niet erg want het was nog slechts in potlood. En dan leer je de verhoudingen wat beter kennen. Al met al een fijne dag in de mooie stad Alkmaar, waar het in tegenstelling tot Castricum bijna de hele dag droog was, en de zon zelfs af en toe tevoorschijn kwam. Mijn stormparaplu heb ik nauwelijks nodig gehad. Dit smaakt naar meer!